Krijg een goede grip

Zo vermindert u het risico op uitglijden

Uitglijden is een van de belangrijkste oorzaken van valblessures op de werkplek. Daarom richten we ons bij Sika Footwear altijd op slipweerstand en de slipbestendige eigenschappen van onze producten.  

Op dit moment krijgt slipweerstand meer aandacht van verschillende branches en daar is een goede reden voor. Slipbestendige schoenen kunnen namelijk een zeer goede investering blijken te zijn – zowel voor de gezondheid als voor uw resultaten. Bij Sika Footwear hebben we jarenlange ervaring in het ontwikkelen van slipbestendige werkschoenen voor verschillende branches en omgevingen, en onze adviseurs staan altijd klaar om u te helpen om beter op de werkplek te staan.

Wist u dat

25,4% van alle gemelde ongevallen te wijten zijn aan uitglijden of vallen – en dat de gemiddelde kosten van ernstige ongevallen op het werk ongeveer € 11.500,- bedragen.

BRON: Het Deens Agentschap voor arbeidsongevallen 2016, PriceWaterHouseCoopers en Aarhus School of Business 

 

Wat is slipweerstand? 

Slipweerstand is een algemene term voor de antislipeigenschappen van de schoen in combinatie met de ondergrond, de persoon en de omgeving waarin de persoon zich beweegt. 

Dat een schoen slipbestendig is, is geen garantie tegen uitglijden, maar het betekent wel dat het risico aanzienlijk kleiner is. Wanneer u moet werken met slipweerstand, zijn er veel factoren waar u op moet letten: 

 

De schoenen 

Materiaal en profiel van de zool, constructie, flexibiliteit, slijtage, enz. 

Ondergrond 

Type, ruwheid, hardheid, geboend, verontreiniging, morsen, enz. 

Menselijke factor 

Leeftijd, mobiliteit, zicht, afleidingen, reactietijd enz. 

Locatie 

Verlichting, obstakels, trappen, loopplanken, verandering van oppervlak enz. 

In de volgende 4 video's laten we zien dat de oorzaak van vallen en uitglijden vaak een combinatie is van de schoenen, de ondergrond, de persoon en de omgeving waarin de persoon zich beweegt: 

Waar moet ik op letten bij schoenen? 

Goedkeuring 

Zoek naar schoenen met een van de volgende drie goedkeuringen. In de test wordt de wrijving tussen zool en ondergrond gemeten, zowel op het loopvlak als op de hiel. 

De slipweerstand van de loopzool is getest op een keramische ondergrond met een zeepoplossing 
De slipweerstand van de loopzool is getest op een metalen ondergrond met glycerine 
De slipweerstand van de loopzool is getest volgens SRA en SRB

Zoolprofiel 

Een goed profiel is ontworpen voor de omgeving waarin de schoenen moeten worden gebruikt. Het verplaatst vloeistof, voorkomt dat vuil zich ophoopt en zorgt voor eenvoudig schoonmaken. 

Lees hier meer over slipbestendig zoolprofielen

Materiaal

Er is een aantal zoolmaterialen die anti-slipeigenschappen creëren door de combinatie van ondergrond en omgeving.

  • RUBBEREN LOOPZOOL: Extra slipbestendig, slijtvast, flexibel en de mogelijkheid van details en meer kleuren in de loopzool. 
    PU LOOPZOOL: Slipbestendig, schokabsorberend, slijtvast en flexibel (ook bij kou). Na kortstondig gebruik wordt de loopzool nog slipbestendiger.
    TPU LOOPZOOL: Slipbestendig, slijtvast, flexibel en de mogelijkheid van details en meer kleuren in de loopzool.
    NITRILRUBBEREN LOOPZOOL:  Slipbestendig, extra slijtvast en flexibel. Nitrilrubber is hittebestendig en bestand tegen 300°C gedurende één minuut (HRO). 

Contactoppervlak 

Hoe groter het contactoppervlak tussen zool en de ondergrond, hoe groter de wrijving. Wanneer de zool plat en flexibel is, ontstaat een groter contactoppervlak en een beter gevoel van de ondergrond.

Wilt u meer weten?

Als u vragen heeft of niet zeker weet welke schoenen het meest geschikt zijn voor uw werkplek, neem dan contact op met uw Sika Footwear adviseur.

Vind hier uw adviseur